Blogg

BLOGGSIDEN

Hei og velkommen til min bloggside. Her finner du min nyeste blogg som jeg håper du vil like. Hvis du vil lese fler av mine blogger, håper jeg du vil ta turen innom bloggarkivet mitt som du finner her:

https://nouw.com/ceciliehunvik


Har du lyst til å motta gratis materiell fra meg? Da kan du enkelt melde deg på i skjemaet nedenfor til høyre. 


Takk for at du besøker siden min <3 


Kålruletter - superenkel tradisjonsmat 


Jeg er så glad for å bo i Norge hvor vi har fire årstider. Det gir så mye glede! Nå om høsten er jeg spesielt begeistret for den klare, rene luften og det å kunne gå med store varme gensere, lue og fyre i peisen. Jeg synes høsten er nydelig. På en god 2. plass ligger det å nyte de vakre høstfargene og ikke minst den gode høstmaten. 


På høsten liker jeg å boltre meg i tradisjonsmat og det er morsomt å se hvordan familien reagerer på de forskjellige rettene, noen kan ikke fordra lapskaus, mens andre blir elleville av lykke over kålruletter.


Og i går lagde jeg nettopp kålruletter og det blir virkelig ikke enklere enn det. I tillegg gjorde jeg et morsomt eksperiment, det er nemlig noen i min familie som formelig kaster opp ved bare ordet kålruletter, så jeg lagde like mange kålruletter som medisterkaker og kalruletter vant overlegent (se bildet). Jeg tror nok en seieren skyldes i stor grad at Asbjørn bare ikke kan få nok av kål, men barna bidro de også og jeg var veldig fornøy med testen. Og heldigvis ble det noen igjen som jeg kan spise til lunsj i dag. Medisterkaker er det tomt av, et av barna heiv innpå alle til kveldsmat :) 


Men altså, til inspirasjon, kanskje til søndagens middag? Her er hvordan du lager kålruletter:


1. Kjøp ferdig blandet medisterdeig, jeg foretrekker fin, men noen foretrekker grov, jeg har også sett at noen lager disse med både kjøttdeig og karbonadedeig. Men på ekte bygdevis, er det fin medisterdeig som gjelder. Denne gangen kjøpte jeg den fra Toten kjøtt, den kunne hatt litt mer krydder syntes vi, men ellers er dette en favoritt. Du kan godt beregne 150 g pr voksen, så er du sikker på at det er nok, selv lagde jeg 2 kg og vi er seks, det ble 22 deler og vi hadde 7 til overs. 

2. Skrell kålbladene pent av kålhodet, du kan godt kutte av hele den hvite stilken og bare bruke et halvt blad til hver rullett, da blir de ikke så store, men myye lettere å jobbe med. 

3. Kok bladene rask til de er myke i lettsaltet vann. Hell av vannet når bladene er så myke at de vil bøye seg lett.

4. Bruk en skje og ha våte hender mens du lager "boller" i "passe" størrelse av medisterdeigen, rull så hver bolle inn i et kålblad.

5. Kålrullettene er nå klare for oppvarming. Noen bruker å legge de i en ildfast form med aluminiumfolie på og steke de i ovnen (jeg ville i så fall helt litt vann i formen så det sto ca 1 1/2 cm opp i formen. Andre legger de i en kjele, dekker de med vann og koker de (det er hva jeg har pleid å gjøre). Denne gangen valgte jeg isteden å dampe de på rist og det ble jeg veldig fornøyd med og det er hva jeg kommer til å gjøre neste gang. Hvor lenge de lå?? Jeg er usikker, jeg er en sånn slumpe-kokk, men jeg la de oppi dampkjelen etter at potetene hadde kokt opp og de var ferdig samtidig med potetene, så ca 20 min?

6. Jeg hadde litt deig til overs, det brukte jeg til å lage vanlige medisterkaker til glede for enkelte :) Jeg pleier å dampe medisterkakene, men denne gangen brunet jeg de i panna, før jeg satt de i ovnen med folie over, de var ferdige samtidig med resten, så jeg tenker ca 20 min på 220 grader.

7. Til dette lagde jeg brun saus og jeg kokte ut stekepanna fra medisterkakene og brukte i sausen. Man kan også bruke opp resten av kålen ved å lage kålstuing, men vi hadde det tidligere i uken da jeg serverte "kjøtt i mørke" en annen tradisjonsrett som noen elsker og andre hater...sånn er det i en stor familie :) 

8. Ved siden av serverte jeg Asterix poteter (de er gode nå), gulrot og brokkoli.


Håper dette gir inspirasjon til høstmat for din del også. Del gjerne gode høstoppskrifter med oss på en av mine FB sider. Og du, husk å melde deg på nyhetsbrevet, her til høyre.


Ha en riktig så fin dag <3


Stor klem fra Cecilie Hunvik

www.solstadakademiet.no

Sånn lykkes du enkelt med dripcake!

(Komplett ingrediensliste står nederst i bloggen)

 

Er du som meg? En sånn som har sett med beundring og skrekk på lekre dripcakes og tenkt at dette kommer du ikke til å klare, fordi du rett og slett ikke vet hvordan?

 

Da kan du slappe av, for jeg skal fortelle deg fremgangsmåten nå.

 

Jeg lider under det at jeg er en streber på mamma-fronten. Jeg vil så gjerne begeistre barna så ofte som mulig og spesielt til bursdager, også når det kommer til kakene. Det var derfor med stor skrekk at jeg mottok bildet fra eldstejenta som ønsket seg dripcake til bursdagen forrige helg. Jeg har laget dripcake mange ganger før, allerede før det ble ”stort” her i Norge. Men da har jeg ”jukset” ved å lage marsipankake og laget ”drip” bare med kokesjokolade som har vært tynnet litt ut med smør. Nå skulle jeg altså lage en dripcake med krem, noe som krever en krem som ikke er for bløt og en ”drip” som er romtemperert.

 

I en hel uke studerte jeg oppskrifter og fremgansmåter og jeg skal være ærlig og advare deg, dette er en DYR kake, fordi jeg måtte kjøpe flytende glukose og jubilanten ville den skulle pyntes med Ferrero Rocher, er jeg redd kaka kom på 600,-, skrekk og gru. I tillegg tar den en hel dag å bake fordi du må bake to bunner for å få høyden i tillegg til at det er mye pisking, smelting, avkjøling og ”pilling”. Men hvis du koser deg med å bake, er dette helt klart en gøyal kake å bake.

 

Til denne oppskriften har jeg brukt en standard sjokoladekake, fordi det er det barna liker. Når jeg baker for egen del, velger jeg helt andre bunner og det kan du gjøre også. Men hvis det er snakk om det barneselskap eller du bare vil gjøre bunnen enkel kan jeg anbefale denne:

 

Kakebunn:

I disse dager er det moderne å bake flere (5) tynne kakebunner for å sette oppå hverandre. Jeg synes der er enklere, og saftigere å bare bake to vanlige kakebunner som jeg deler i 3, slik at jeg får seks lag. Det er også moderne å lage disse høye kakene med ca 15 cm diameter (jeg valgte 19). For å få en mindre diameter enn min kakeform, bruke jeg en liten asjett som mal. Det jeg kuttet vekk har jeg lagt i fryseren og skal bruke til cakepops når vi kommer til Halloween.

 

Her er oppskriften på enkel sjokoladekake:

 

Ingredienser til en kakebunn i ”vanlig” rund kakeform:

 

  1. Sett ovnen på 180 grader
  2. Pisk

3 egg

            4,5 dl sukker

            i 5 min til eggedosis.

  1. Smelt
  2. 300 g smør og bland inn

3,5 dl melk

la stå mens du:

  1. Blander i en bolle:

5,5 dl hvetemel

4 ts bakepulver

6 ss kakao

4 ts vaniljesukker

  1. Innholdet fra bollen siktes med sil inn i eggedosisen før den ”skjæres”, det betyr at du blander det inn med en slikkepott som om du skjærer i den.
  2. Hell så inn blandingen av smør og melk og visp til du har en jevn røre.
  3. Ha bakepapir i bunnen av kakeformen og smør kantene
  4. Hell røren i formen og stek på 180 grader i 50-60 min, bruk en kakestikke (eller strikkepinne), når det ikke følger våt røre med pinnen ut, er kaken ferdig
  5. Sett kaken til avkjøling på en rist
  6. Del bunnen i tre like store lag, pakk den inn så den ikke blir tørr, gjerne til neste dag, da blir den ofte saftigere. Opplever du at den er tørr, kan du pensle den med eplejuice eller fløte.

 

Sjokoladekrem:

 

Jeg lagde mye mer sjokoladekrem enn nødvendig. Hvis du har en kake med diameter 15 cm kan du helt sikkert halvere denne oppskriften. Men jeg lagde stor oppskrift med vilje, for jeg visste at jeg ville kløne med å få en fin kant og ville ha mye jeg kunne skjære bort, det viste det seg at jeg hadde rett i og jeg var veldig glad jeg hadde så mye krem, i tillegg ville jeg ha litt ekstra til å pynte med. Det beste er om du har en spatel eller spesialverktøy til å smøre kremen jevn med. Jeg hadde rotet bort min og brukte en stekespade isteden. Det gikk også fint, men ble litt klønete å få rett, siden stekespaden har skrå kant. Men, men, sånn gjør du:

 

  1. Hakk 600 gram sjokolade (hvit, lys, mørk) hvis du skal ha en farget kake, må du velge hvit sjokolade
  2. Smelt den hakkede sjokoladen i vannbad og la den stå til den har romtemperatur
  3. Visp i mixmaster

750 gram romtemperert smør

1 kg melis

2 ss vaniljesukker

Dette visper du ganske lenge til du får en hvit, luftig masse, tilsett så

4,5 dl fløte og pisk på høy hastighet til du har en fin krem

  1. Til slutt vender du inn den romtempererte sjokolagen (og evt farge) og pisk i et par minutter til.
  2. Ha litt sjokoladekrem mellom hvert lag og bruk resten til å dekke kaka med. For å få en jevn kant brukte jeg myyye krem på sidene. Jeg satt så kakefatet på et pizzafat som snurrer og snurret fatet mens jeg lagde en jevn kant med kakespatel, du kan bruke en jevn stekespade. I ettertid tenker jeg at kaken ville blitt jevnere om jeg ba en annen snurret fatet mens jeg holdt spatelen stille....
  3. Sett kaken i kjøelskap mens du lager ”drip”

 

Drip (ganache):

 

  1. Hakk

400 gram kokesjokolade/selskapssjokolade og smelt i vannbad

 

  1. Varm opp

2 dl fløte og

4 ss flytende glukose (kjøpes på apotek, Jernia eller velassorterte butikker)

  1. Rør fløteblandingen rolig inn i den smeltede sjokoladen til du har en ”passe” tykk konsistens (jeg brukte alt). Om du har brukt hvit sjokolade kan du nå tilsette farge.
  2. Ganachen må nå stå til den har romtemeratur

 

Pynt:

 

Du begynner med å ”dryppe” ganashe ned langs sidene med en skje. Lag noen små drip først, sånn at du får føling med hvor mye din ganashe renner, øk så størrelsen til du får en ujevn dripkant. Når du er ferdig med å lage drip, smører du et jevnt lag på toppen av kaka og den er nå klar til at du kan pynte den med det du selv ønsker.

 

Lykke til

 

Ingrediensliste:

 

Kakebunn:

3 egg

            4,5 dl sukker

300 g smør

3,5 dl melk

5,5 dl hvetemel

4 ts bakepulver

6 ss kakao

4 ts vaniljesukker

 

Sjokoladekrem:

600 gram sjokolade (hvit, lys, mørk)

750 gram romtemperert smør

1 kg melis

2 ss vaniljesukker

4,5 dl fløte

 

Ganashe:

400 g kokesjokolade/selskapssjokolade

2 dl fløte og

4 ss flytende glukose (kjøpes på apotek, Jernia eller velassorterte butikker)


Lykke til med bakingen <3